dimarts, 24 de maig del 2022

Codi 89: Antropologia novel·lada

 Si consulteu el dossier d'aquesta sessió podeu trobar exemples de novel·les amb un clar punt de vista antropològic. Però aquest cop us volem apropar una novel·la on els seus protagonistes són directament antropòlegs clau en el desenvolupament d'aquest camp. Us estem parlant del llibre Gods of the upper air de l'escriptor nord-americà Charles King

En aquesta obra, l'autor ens novel·la els treballs de camp innovadors de les estudiants d'antropologia Margaret Mead, Ruth Benedict, Ella Deloria i Zora Neale Hurston (totes eren alumnes d'un dels grans noms de l'antropologia i també protagonista del llibre: Franz Boas). La seva feina i la seva perspectiva van permetre avançar en la compressió de conceptes com el sexe o el gènere o la discussió de conceptes com la "raça", que ja el mateix Boas considerava una "perillosa ficció". 

Aquest és un altre exemple de la riquesa de la literatura, que permet a un escriptor com Charles King explicar-nos de forma apassionant una història sobre antropòlegs i els seus estudis. Per desgràcia, i això també és un exemple de la "nostra" realitat literària, ara mateix no està traduït ni al castellà ni al català. Si domineu l'anglès i us interessa el tema, ja sabeu!