dilluns, 9 de maig del 2022

Codi 88: Sota el codi dels samurais

Yukio Mishima, de nom real Kimitake Hiraoka, és una figura fascinant més enllà de la seva evident qualitat literària. Sobretot per ser ell mateix una suma de contradiccions vitals i d’aspectes controvertits i, perquè no dir-ho, per la seva macabra mort. La lectura de Confessions d’una màscara ja ens ofereix una visió a bona part d’aquestes situacions començant per una homosexualitat que Mishima va intentar “normalitzar” amb un matrimoni a la vida real. També podem veure la seva fascinació per la mort, tot i que a la guerra va evitar entrar a l’exèrcit japonès. Un fet que encara sorprèn coneixem que Mishima era un nacionalista convençut seguidor del codi dels samurais i de la figura de l’emperador.

La seva obsessió pels valors tradicionals japonesos el va portar a crear una milícia personal anomenada Tatenokai. Amb aquest grup armat va intentar un cop d’estat en una base militar que no va ser reeixit. El fracàs d’aquest moviment va provocar que l’escriptor portés a terme el seppuku, el suïcidi ritual japonès. Així que en el darrer moment, Yukio Mishima va poder portar a terme el seu vell somni de tenir una mort violenta i segons la cultura dels samurais.



Si voleu saber més sobre la relació de Mishima amb els samurais, podeu consultar a la biblioteca el seu llibre La ética del samurái en el Japón moderno : introducción a Hagakure.