dijous, 5 de setembre del 2019

Curs 2019-2020 : Llibres políticament incorrectes


Qui hagi seguit la trajectòria del nostre modest club de lectura, haurà pogut comprovar que els llibres controvertits sempre han estat presents a la majoria de les nostres programacions anuals (fins i tot  l'any que vam dedicar a l'humor vam intentar aportar unes gotes de polèmica). La literatura permet oferir propostes de tot tipus: des de la narrativa més lúdica a aquella que ens aporta crítica social i/o política. I en el nostre Pla 9 volem oferir tertúlies amb llibres que provoquin reaccions a les persones participants. Així que escriptors com Chuck Palahniuk, Michel Houellebecq o Cormac MacCarthy han aparegut, amb força impacte, en algun moment dels darrers anys. 

Amb aquesta perspectiva té certa lògica anar un pas més enllà i dedicar tot un any a repassar alguns dels llibres que, al llarg de la història, també han provocat controvèrsia amb els temes que han tractat (o amb la forma de fer-ho, que a vegades la prosa també pot ser polèmica).

Curiosament, aquest plantejament ens ha permet veure que vivim temps complicats a l'hora de tractar temes delicats en la literatura actual i la proposta que us fem té una marcat caràcter històric. Deixant de banda autors com els que hem citat anteriorment, costa trobar literatura contemporània (tot i que algun títol se'ns ha quedat fora per la seva extensió) que pugui equiparar-se a alguns dels clàssics que llegirem aquest any. Serà que les persones que escriuen ara s'atreveixen menys? Estem vivint en una època que no permet que un escriptor s'arrisqui amb temes delicats? I, si és així, quin futur té la literatura com a vehicle per a la crítica? I els llibres històricament controvertits, encara ho són?

De tot això i molt més, en parlarem, estem segurs al llarg de cadascuna de les tertúlies d'aquest any. I, si voleu fer un tastet, ja podeu consultar la programació a la pàgina corresponent.