dimecres, 10 d’octubre del 2018

Codi 55 : A la recerca de noves editorials (I)


Com ja hem indicat el algun moment, bona parta de l'aparició a les llibreries de noves literatures és l'aposta d'editorials petites i mitjanes per trobar nous segments de mercat en un món editorial amb una competència cada vegada més dura. Per aquest motiu, pensem que és una bona oportunitat per conèixer aquestes editorials i, de pas, reconèixer la seva arriscada proposta.

En el cas de Han Kang, ens trobem que la seva "casa editorial" a l'Estat espanyol té el curiós nom de Rata_Books. Aquesta és una editorial relativament nova ja que va néixer el 2014 de la mà de l'escriptora i editora Iolanda Batallé amb la intenció de publicar llibres que poguessin ser regalats a altres lectors. Si un llibre és capaç de generar la possibilitat del seu regal, va pensar Batallé, llavors és una obra que necessita ser publicada.

Aquest criteri ha permès la publicació de llibres aparentment minoritaris (encara que després hagin pogut guanyar premis importants com La vegetariana d'Han Kang), que cerquen qüestionar el món que ens envolta i que podrien haver passat desapercebuts pel públic.
 
Però tot aquest esforç de selecció podria haver quedat soterrat sota un disseny massa funcional de l'editorial. I ja sabem que a les prestatgeries s'ha de destacar per vèncer, més enllà de la qualitat del que es proposi. Per aquesta raó els llibres de Rata_Books tenen un disseny molt treballat. Començant per una coberta monocolor (a part de les lletres) i sense il·lustració que fa fàcilment identificables els seus llibres. La coberta es complementa am
b una fragment escrit per l'autor, una fotografia del seu lloc habitual d'escriptura, així com la justificació per part de l'editorial per publicar aquest llibre concret i una fotografia dels autors en el moment d'escriure el llibre.

Però el cos del llibre també inclou apartats d'interès, com un text manuscrit de l'escriptor i altres textos que permeten situar l'obra: entrevistes, articles dels traductors...

Com veieu una proposta molt ben pensada i treballada i que ofereix una línia editorial amb molta personalitat. Només cal atrevir-se i nosaltres ja hem fet el primer pas amb La vegetariana d'Han Kang.


Més informació a:

https://elpais.com/cultura/2017/04/07/babelia/1491554476_810433.html
https://www.nuvol.com/noticies/neix-rata_-leditorial-visceral-de-iolanda-batalle/
https://www.facebook.com/RataBooks/