divendres, 19 d’octubre del 2018

Codi 55 : La importància de dir-se Booker

Guanyar un premi literari, especialment els importants (Goncourt, Planeta, Pulitzer, Nadal, Booker...) pot ser una porta a tot un món nou de lectors. Això és el que li va passar a l'escriptora Han Kang que, deu anys després de publicar La vegetariana al seu país d'orígen, va rebre el Man Booker International Prize l'any 2016 (que acompanya, des de l'any 2004, a l'original i prestigiós premi anglès Man Booker Prize). 

Aquesta versió internacional del Booker té l'objectiu de donar a conèixer al públic en general (entenem que al de parla anglesa, sobretot) autors d'arreu del món que hagin publicat com a mínim un llibre en anglès. Curiosament, el premi de 50000 lliures es reparteix a parts iguals entre les persones guanyadores i els encarregats de fer la traducció a l'anglès.

Resultat d'imatges de han kang vegetarian booker

Fins l'any 2018 el premi també ha servit per honorar la carrera literària de gent com Alice Munro, Philip Roth o Ismaïl Kadaré. Però els darrers anys el premi ha permès premiar noves veus com la mateixa Han Kang, l'escriptor israelià David Grossman o, aquest mateix 2018, a l'escriptora polonesa Olga Tokarczuk.

Més informació aquí.