dimecres, 17 de gener del 2018

Codi 49 Bis : También esto pasará de Milena Busquets

Tot i que no és una constant, (depenem del tema escollit) sempre intentem programar alguna lectura de literatura catalana. Sobretot perquè creiem que la producció local ha d'estar present (si s'ho mereix, és clar) i perquè pensem que pot ser la literatura més propera als lectors, al tractar de la realitat que podem trobar més enllà de la nostra finestra. Aquesta vegada vam optar per La filla estrangera i va quedar fora de la programació definitiva También esto pasará de Milena Busquets



Al contrari que en altres ocasions aquí ens trobem davant de dos llibres prou diferents. Mentre el primer ens explica una història de dificultats interculturals, el segon es desenvolupa a partir de la desaparició d'una figura familiar, la mare de la protagonista, i com aquest fet luctuós provoca tota un reflexió sobre la pèrdua, la nostàlgia, però també les ganes de viure. Aquest concepte de la pèrdua familiar (una altra forma de "conflicte" personal) va ser el que ens va apropar a aquest títol.

Al final, però, va pesar més la proposta multicultural de Najat El Hachmi que, considerem, era més representativa de la temàtica d'aquest any i, a més, ens permetia discutir sobre la integració d'altres cultures a la nostra societat (una de les inquietuds de la ciutadania). Però no descartem considerar También esto pasará per un futur cicle de memòries o sobre el pas del temps.