dimarts, 17 de juny del 2025

Codi 117: La nissaga "Wilt"



 Probablement (i de llarg) Wilt sigui el llibre més conegut de Tom Sharpe. Va tenir tant d'èxit (i una adaptació cinematogràfica protagonitzada pels còmics anglesos Smith i Jones) que l'autor va arribar a escriure fins a quatre novel·les més amb els títols Las tribulaciones de Wilt, ¡Ánimo Wilt!, Wilt no se aclara i La herencia de Wilt. Totes han estat publicades per l'editorial Anagrama i, com no, serveixen per gaudir (o no) de les desgràcies i embolics habituals del protagonista que tracten del fracàs social i professional en la grisa societat anglesa. 

És cert que Sharpe va trigar trenta-tres anys en escriure aquestes obres (del 1976 al 2009), així que podem assumir que, com a mínim, l'autor s'ho va prendre seriosament. Així que, si us ha agradat la "fórmula Wilt" teniu més històries al vostre abast.

Informació sobre Tom Sharpe a l'editorial Anagrama.


divendres, 23 de maig del 2025

Codi 117: Wilt de Tom Sharpe


 I per acabar el curs recuperem una de les obres cabdals de la literatura d'humor del segle passat. El llibre que ho va començar tot per a Tom Sharpe: Wilt! Aquesta primera obra, que parodia la societat gris de l'Anglaterra de finals dels setanta i la seva tradicional posada en escena que caracteritza la flegma britànica (abans fins i tot de l'arribada de Margaret Tatcher al poder).

El llibre va tenir tant d'èxit que Sharpe va escriure quatre llibres més per a formar una peculiar pentalogia. Wilt ens ofereix també una bona ració d'humor anglès, ben apreciat pels catalans, però la seva lectura ens permetrà valorar com ha canviat el concepte d'humor i si la farsa que ens presenta Sharpe s'ha mantingut bé al cap del temps.  

Consulteu el dossier!


dijous, 22 de maig del 2025

Codi 116: En imatges

 Amb aquest llibre no podíem deixar de recordar l'adaptació cinematogràfica que el prestigiós director Ang Lee va fer l'any 2021 del llibre de Yann Martel

Respectant el títol original, Life of Pi, Lee va apostar per una versió ben preciosista i brillant de l'aventura del jove nàufrag i el seu felí acompanyant, Richard Parker. Amb l'ajuda d'uns impressionants efectes especials que potencien el caire de faula o de conte infantil  de les seves aventures al bot, el director va aconseguir dotar la pel·lícula d'una personalitat molt marcada que fins avui encara recorden els espectadors. I sí, també es pren alguna que altra llicència.

Us deixem el tràiler per si voleu donar una primera ullada:




 

Codi 116: Història de pi de Yann Martel

 Hi ha llibres que, tard o d'hora, estan destinats a aparèixer en la programació d'un club de lectura. Aquest és el cas de Història de Pi de Yann Martel. Un llibre que va aparèixer cap el 2002 però que, d'una forma o una altra, ha seguit present en la ment dels lectors (la seva versió cinematogràfica també va ajudar és clar).

Les aventures de Pi, el protagonista, compartint un bot salvavides amb un tigre anomenat Richard Parker, segueixen atraient lectors atrets per aquesta mena de faula moral que diu molt sobre la vida, la religió o la veritat.

És curiós, a més, que és un llibre d'un autor que, després de l'èxit d'Història de Pi, no ha acabat de "trencar". Però vaja, no tothom pot dir que ha publicat un llibre com aquest. I això ja és molt.

I no ens oblidem del dossier.



dimecres, 21 de maig del 2025

Codi 115: Un estrany al jardí de Pere Calders

 Pel mes d'abril la lectura no podia ser més única. Estem parlant del recull de relats Un estrany al jardí  (un gènere que fins ara no havíem explorat) escrit per un autor català de renom (Pere Calders) però amb una narrativa molt marcada per la seva època. 

Els relats de Calders encara avui mantenen aquell esperit transgressor que oferia la literatura del seu temps on es barrejava la crítica social amb cert surrealisme i, sobretot, oferia una imatge molt irònica de la societat catalana que l'envoltava. Un camí que també el vam veure en escriptors com Jesús Moncada o que seguirien després grans noms com Quim Monzó o Sergi Pàmies.

I, realment, llegir relats no és el mateix que apropar-se a una novel·la. Així que és tot un repte!

Per a més informació, podeu llegir el dossier.






dimarts, 20 de maig del 2025

Codi 114: El fill del perruquer de Gerbrand Bakker


Pel mes març de 2025 teníem com a proposta un d'aquells llibres que ens agraden perquè ens permeten descobrir obres d'altres literatures. En aquest cas ens havia recomanat una tertuliana un llibre de l'autor neerlandès Gerbrand Bakker. Més concretament El fill del perruquer que ens narra l'intent del seu protagonista (justament qui li dóna significat al títol) d'investigar la desaparició del seu pare, també perruquer, a l'accident aeri que va tenir lloc a l'aeroport de Tenerife de Los Rodeos l'any 1977 (un fet real, per una altra banda).

Gràcies a aquest llibre teníem l'oportunitat d'apropar-nos a un autor de culte modern com és Gerbrand Bakker, un escriptor (tot i que també és jardiner, traductor, guionista...) que acostuma a tractar temes com la soledat, la relació pare-fill o els gossos. Uns ingredients que podem trobar en diferents de les seves novel·les.

Dossier



dimarts, 4 de febrer del 2025

Codi 113: En imatges

Tot i que en aquesta entrada podríem repassar, per exemple, la resta de llibres que Gerald Durrell va dedicar a la seva extravagant família, hem volgut aprofitar l'avinentesa per destacar la sèrie britànica The Durrells que es va estrenar el 2016 (també la trobareu com The Durrells in Corfu). Aquesta producció de la cadena ITV ha plantejat una versió força fidel dels llibres de l'autor i captura de forma realista les particulars aventures de la família a Grècia. 

Era, sense dubte, una aposta arriscada perquè encertar el to de la història no sempre és fàcil. Però els autors han sabut respectar l'obra original i això ha significat un reconeixement notable per part de l'audiència. Fins al punt que va arribar a durar quatre temporades i es va convertir en un bon punt d'entrada a l'univers Durrell.




dimarts, 28 de gener del 2025

Codi 113: La meva família i altres animals de Gerald Durrell


Canviem de temàtica per endinsar-nos en l'humor familiar de Gerald Durrell. Al llarg dels darrers cursos hem vist com determinats autors i autores han fet servir les seves vivències familiars com a temàtica per a les seves obres. Aquest fet, en sí mateix, no és estrany però fer-ho de forma humorística ja és més arriscat (al cap i a la fi, l'autor depèn de com s'ho agafi la família). Durrell ho va aconseguir de forma magistral i la seva obra, plena d'ironia, s'ha convertit en tot un clàssic de la comèdia de costums. Nosaltres tindrem el gust de llegir el famós La meva família i altres animals, segurament el seu llibre més conegut.

Us deixem el dossier per si el voleu consultar.






dimarts, 21 de gener del 2025

Codi 112: En primera persona


L'obra de Jeanette Winterson acostuma a tenir força trets autobiogràfics. El seu caràcter d'esperit lliure que va en contra de les convencions tradicionals (sobretot en matèria de gènere) ja es va poder veure en la seva primera novel·la Las naranjas no son la única fruta escrita l'any 1985. En aquest primer text Winterson narra el seu pas de la infància a l'adolescència i el descobriment i desenvolupament de la seva pròpia personalitat, tot sota el control d'una mare estricta i gens permissiva. Però, és clar, no deixa de ser una novel·la.

Així que, si voleu saber més sobre la vida de l'autora, us recomanem que us apropeu al seu llibre de memòries Per què ser feliç quan podries ser normal? una obra que amb el títol ja ho diu tot. Si el llegiu tindreu a la mateixa Winterson explicant-vos tot allò que s'intueix i es veu a les seves novel·les. Tot acompanyat, això sí, d'un cert sentit de l'humor que compensa les seves dures vivències de nena adoptada. I que serveix per respondre la pregunta que li va fer la seva mare quan va complir els setze anys. Al capi a la fi, qui no voldria ser normal, oi?


dilluns, 13 de gener del 2025

Codi 112: La niña del faro de Jeanette Winterson

Al llarg de la història d'aquest club de lectura hem tingut la sort de llegir obres de grans noms de la literatura universal. Aquells autors que tot lector amb una mica d'interès hauria de conèixer en algun moment. Per això ens segueix interessant engrandir aquesta llista d'imprescindibles amb nous noms. Un d'aquestes autores que estaven pendents d'aparèixer és Jeanette  Winterson, una escriptora anglesa de reconeguda trajectòria. I ho fem amb una història d'històries que es desenvolupen al voltant d'una figura tant literària com és un far. 

Ens referim al llibre La niña del faro, una història quasi-fantàstica (portem unes quantes aquest curs) que ens permet gaudir de la bona mà de Winterson.

Si voleu començar pel dossier, el podeu trobar aquí.