dilluns, 4 de maig del 2020

Codi 70: The Dustbowl trilogy


Bona part de la pol·lèmica que envolta John Steinbeck és ideològica. La seva posició de defensor dels drets dels treballadors, molt propera al comunisme, és una constant en la seva obra i especialment important va ser la seva aportació com a cronista de la Gran Depressió que va començar l’any 1929. Destaca clarament a nivell crític la trilogia composta per Una batalla incierta, Homes i ratolins i, como no, El raïm de la ira, que va rebre el nom de “The Dustbowl trilogy” i també “Novel·les de Califòrnia”

Aquest any ens vam decidir per llegir Homes i ratolins al nostre club de lectura, però si fem un repàs a les altres dues obres (la primera molt més desconeguda que la tercera) veurem que totes tenen força interès. 

Una batalla incierta (In dubious battle, 1936), ens explica la vaga que fan els recollidors de fruita de California que estan coordinats pel “partit” (comunista, s'entén). Que el llibre tractés l’organització dels treballadors per demanar millores laborals en temps de crisi (aquells períodes on moltes empreses s’aprofiten de la necessitat dels treballadors) i, en conseqüència, la crítica a un sistema capitalista que és la base del sistema social americà, va provocar força problemes a Steinbeck, però aquest va continuar amb aquesta visió crítica amb les seves dues obres següent, Homes i ratolins (1937, escrita en principi com a obra de teatre) i El raïm de la ira (1939). Aquest darrer llibre, un clàssic de la literatura mundial, pinta un quadre força precís de la situació dels Estats Units en aquella època: amb milers de treballadors anant a Califòrnia a la recerca d’una vida millor per caure en les mans dels propietaris de les plantacions que s’aprofiten de la seva situació. Com en obres anteriors, la necessitat d’organitzar-se en sindicats per reclamar millors condicions torna a aparèixer. Tot i que això signifiqui que s’hagi de lluitar contra un sistema que té tota la potència econòmica i legal.


Tot i que la “trilogia” té un context temporal molt clar, les lliçons que es poden extreure dels llibres de John Steinbeck sobre els drets de les persones treballadores semblen més actuals que mai i permeten considerar les seves novel·les com a exemple de la necessitat de la lluita per millorar els sistemes econòmics i socials.