dimarts, 13 de novembre del 2018

Codi 56 : Moments terrorífics de la humanitat (I)

Volver a casa de Yaa Gyasi ens ofereix una història familiar al voltant dels estralls de l'esclavitud i la lluita pel poder que es va desenvolupar entre els continents europeu, africà i americà. S'ha de dir que l'esclavitud sempre ha estat molt present en la història de la humanitat, però va ser entre els segles XV i XIX que els seus efectes es van patir de forma devastadora en el continent africà per poder portar mà d'obra barata a Amèrica (especialment al centre i al sud). Tot i que no hi ha xifres del tot oficials es considera que més de dotze milions de persones van ser forçades a embarcar cap a territori americà en les pitjors condicions possibles.
No és estrany, per tant, que la literatura hagi tractat aquest tema de forma recurrent, especialment als Estats Units on una presència important de descendents dels esclaus ha permès mantenir la seva memòria fins als nostres temps.


A la Biblioteca Can Mulà, per exemple, podeu trobar llibres com El mundo conocido de Edward P. Jones (guanyador del Premi Pulitzer), Parentesco d'Oliva Butler (que incorpora elements fantàstics a la trama), Amor de Toni Morrison o, més recentment, El ferrocarril subterrani de Colson Whitehead (que recrea en clau fantàstica la coneguda ruta de fugida dels esclaus). 

És cert, però, que tots aquests llibres estan molt contextualitzats dins de la història dels Estats Units i, per això, hem de valorar que, una obra com Volver a casa, ens ofereixi la novetat d'explicar-nos un petit fragment de la història africana en relació al fosc món del contraban de persones.