divendres, 14 de setembre del 2018

Curs 2018-2019 : A la recerca d'altres literatures

Bons temps els que estem vivint a nivell editorial. Ara podem dir, amb tota tranquil·litat, que qualsevol lector pot trobar un llibre al seu gust a les llibreries i, per suposat, a les biblioteques. Ja siguis infant, jove, lector nou o veterà, amant dels clàssics o de la literatura moderna, lector de literatura de gènere o "realista"... l'oferta de títols que trobem al mercat assegura hores i hores de lectura a tothom. 

I una de les darreres tendències que hem pogut observar és l'interès per apropar a les persones lectores del nostre àmbit, obres de geografies literàries poc conegudes. Fins ara ens podien arribar llibres d'autors japonesos o egipcis (per nomenar un parell de països més ben tractats) però no de Corea del Sud o del Nord o de Ghana, per exemple. Fins i tot a nivell europeu és habitual poder accedir a les novetats de les literatures francesa, italiana o anglesa, però fins fa poc no teníem tanta producció a l'abast de Finlàndia, Polònia o Romania. 

Un dels factors que han provocat aquesta aposta és la necessitat de les editorials per posicionar-se en el sempre dur i difícil mercat literari. Especialment per part de editorials petites i mitjanes que han vist en aquesta feina de "descoberta" una bona forma d'arribar a lectors àvids de noves experiències. 

Tampoc ens hem d'enganyar, però, i hem de ser conscients que els països d'origen acostumen, en alguns casos, a oferir ajudes a les editorials per a la traducció dels seus autors. Però és una pràctica que, si permet enriquir l'espectre de lectures disponibles, benvinguda sigui!

I, lògicament, un club de lectura com el Pla 9 que té com un dels seus objectius la descoberta de noves obres i autors/es, no podia deixar passar l'oportunitat de dedicar un any a aquestes "noves literatures" (noves per a nosaltres, és clar!). 

La proposta, que ja podeu consultar a la pàgina de la programació d'aquest any, s'ha elaborat intentant assolir un cert equilibri geogràfic per intentar abastar el màxim "terreny" possible i aquest cop hem escollit obres d'actualitat per conèixer, dins del possible, quines són les veus més representatives de cada lloc. Tot i així també hem considerat necessari seguir reivindicant els clàssics que, en aquest cas, ens arribarà del Brasil.

Esperem que ens acompanyeu per aquest viatges per oceans literaris desconeguts!