divendres, 13 de gener de 2017

Codi 40 Bis : La tieta Mame de Patrick Dennis

Seguim repassant els llibres que es van quedar fora, després d'una tria complicada, de la programació final d'aquest any. Per aquest mes de gener un dels llibres que vam considerar molt seriosament va ser La tieta Mame de Patrick Dennis (pseudònim de l'escriptor Edward Everett Tanner III). 

Aquesta obra va ser publicada fa pocs anys en català per Quaderns Crema. A la seva pàgina web ens fan un petit resum de l'obra: 

"Un nen de deu anys es queda orfe a la poc edificant Amèrica del 1920 i és posat sota la potestat d’una dama excèntrica, obsessionada per estar à la page, vital, capritxosa, seductora i adorable. Al seu costat, passarà els trenta anys següents immers en una espiral incessant de festes, amors, aventures i diversos cops de fortuna. El lector, atònit, suspès entre la fascinació d’advertir molts dels tics risibles de la seva pròpia època i la riallada explosiva de qui es veu arrossegat cap a un vertiginós remolí, viurà la comicitat en tots els seus registres, «des del dickensià fins al pastís llançat a la cara» (en ajustades paraules de Pietro Citati). I tot això per obra i gràcia d’una de les tietes més inoblidables que hagi concebut mai cap escriptor modern, el perfum de la qual sentim surar en l’aire, amb les llàgrimes presents encara als ulls, molt després d’haver tancat el llibre." 
Com veieu té algunes similituds amb Tres homes en una barca al plantejar una crítica a certs estaments socials (d'aquells que tenen prou diners per no treballar i que pensen que la vida és només una successió de bons moments). Per aquest motiu, així com l'aspecte de clàssic de l'obra de Jerome K. Jerome, vam decidir descartar aquesta Tieta Mame de Patrick Dennis. Tot i això, no us la deixem de recomanar tenint en compte l'èxit que va tenir als Estats Units des de la seva publicació l'any 1955 (com es pot reconèixer gràcies a les adaptacions al cinema o al teatre que se n'han fet).