divendres, 9 de setembre de 2016

Pla 9 2016-2017 : L'humor és una cosa molt seriosa!

Com dèiem en l'entrada anterior, el tema d'aquest any va ser escollit pel grup de participants del club de lectura i significa tot un gir de 180º als gèneres dels darrers anys. Després de fer terror, sèrie negra, utopies/distòpies i ciència-ficció, el grup ja tenia ganes de llegir lectures més "lleugeres" (i ho poso entre cometes perquè tots els components del grup saben que, a l'hora de fer una programació, a la Biblioteca ens agrada plantejar reptes de tot tipus i aquest any no serà una excepció!). 

Així que, aquest any, llegirem un bon grapat de novel·les... d'humor! 
Un cop decidit el tema, el següent pas va ser començar a treballar la programació. Escollir sempre té un caràcter subjectiu però a la Biblioteca intentem reduir al màxim aquest factor aplicant cada any uns criteris generals de selecció. Quin són aquests criteris?

a. Per començar, no volem comentar llibres (normalment) extremadament coneguts a no ser que siguin essencials pel gènere que tractem (com va ser el cas de 1984 o Un món feliç, en el seu moment). 

b. Ens interessa sobretot que la proposta sigui diversa, ja sigui de procedència geogràfica (volem veure quines característiques pròpies té cada literatura) o temàtica (intentem que cada llibre sigui prou diferent dels altres).

c. També intentem comprendre alguns fenòmens literaris del moment (sí, per aquest motiu vam incloure alguna novel·la juvenil).

d. Estem sempre atents a incloure algun clàssic (tot i que no descartem dedicar un any a llegir clàssics, que són un gènere en sí mateix).

e. Cada any, incorporem algun llibre repte o polèmic.

f. En el fons volem que descobriu autors! I llibres! I gèneres! I que en el procés tinguem tertúlies ben animades i amb contingut!

Aplicant tots aquests criteris al gènere d'humor vam veure que, per començar, estàvem limitats una mica per la producció editorial (on predominen molts autors anglosaxons com vam poder comprovar en el primer esborrany de programació que vam desenvolupar), però hem tingut la sort que els darrers anys s'han publicat uns quants llibres d'humor de diferent procedència. Gràcies a això hem pogut programar un llibre polonès, un altre d'alemany, un australià, un llibre d'una escriptora catalana (aquest any tenim dues autores, una demanda també del grup), un francès... Amb un parell de clàssics, algun llibre polèmic (no direm quin...). En definitiva una programació, consultable aquí, clarament fruit de la filosofia del Pla 9!

Així que, esteu preparats per riure (o no)? Perquè l'humor també serveix per parlar de coses ben serioses!