divendres, 23 de maig del 2025

Codi 117: Wilt de Tom Sharpe


 I per acabar el curs recuperem una de les obres cabdals de la literatura d'humor del segle passat. El llibre que ho va començar tot per a Tom Sharpe: Wilt! Aquesta primera obra, que parodia la societat gris de l'Anglaterra de finals dels setanta i la seva tradicional posada en escena que caracteritza la flegma britànica (abans fins i tot de l'arribada de Margaret Tatcher al poder).

El llibre va tenir tant d'èxit que Sharpe va escriure quatre llibres més per a formar una peculiar pentalogia. Wilt ens ofereix també una bona ració d'humor anglès, ben apreciat pels catalans, però la seva lectura ens permetrà valorar com ha canviat el concepte d'humor i si la farsa que ens presenta Sharpe s'ha mantingut bé al cap del temps.  

Consulteu el dossier!


dijous, 22 de maig del 2025

Codi 116: En imatges

 Amb aquest llibre no podíem deixar de recordar l'adaptació cinematogràfica que el prestigiós director Ang Lee va fer l'any 2021 del llibre de Yann Martel

Respectant el títol original, Life of Pi, Lee va apostar per una versió ben preciosista i brillant de l'aventura del jove nàufrag i el seu felí acompanyant, Richard Parker. Amb l'ajuda d'uns impressionants efectes especials que potencien el caire de faula o de conte infantil  de les seves aventures al bot, el director va aconseguir dotar la pel·lícula d'una personalitat molt marcada que fins avui encara recorden els espectadors. I sí, també es pren alguna que altra llicència.

Us deixem el tràiler per si voleu donar una primera ullada:




 

Codi 116: Història de pi de Yann Martel

 Hi ha llibres que, tard o d'hora, estan destinats a aparèixer en la programació d'un club de lectura. Aquest és el cas de Història de Pi de Yann Martel. Un llibre que va aparèixer cap el 2002 però que, d'una forma o una altra, ha seguit present en la ment dels lectors (la seva versió cinematogràfica també va ajudar és clar).

Les aventures de Pi, el protagonista, compartint un bot salvavides amb un tigre anomenat Richard Parker, segueixen atraient lectors atrets per aquesta mena de faula moral que diu molt sobre la vida, la religió o la veritat.

És curiós, a més, que és un llibre d'un autor que, després de l'èxit d'Història de Pi, no ha acabat de "trencar". Però vaja, no tothom pot dir que ha publicat un llibre com aquest. I això ja és molt.

I no ens oblidem del dossier.



dimecres, 21 de maig del 2025

Codi 115: Un estrany al jardí de Pere Calders

 Pel mes d'abril la lectura no podia ser més única. Estem parlant del recull de relats Un estrany al jardí  (un gènere que fins ara no havíem explorat) escrit per un autor català de renom (Pere Calders) però amb una narrativa molt marcada per la seva època. 

Els relats de Calders encara avui mantenen aquell esperit transgressor que oferia la literatura del seu temps on es barrejava la crítica social amb cert surrealisme i, sobretot, oferia una imatge molt irònica de la societat catalana que l'envoltava. Un camí que també el vam veure en escriptors com Jesús Moncada o que seguirien després grans noms com Quim Monzó o Sergi Pàmies.

I, realment, llegir relats no és el mateix que apropar-se a una novel·la. Així que és tot un repte!

Per a més informació, podeu llegir el dossier.






dimarts, 20 de maig del 2025

Codi 114: El fill del perruquer de Gerbrand Bakker


Pel mes març de 2025 teníem com a proposta un d'aquells llibres que ens agraden perquè ens permeten descobrir obres d'altres literatures. En aquest cas ens havia recomanat una tertuliana un llibre de l'autor neerlandès Gerbrand Bakker. Més concretament El fill del perruquer que ens narra l'intent del seu protagonista (justament qui li dóna significat al títol) d'investigar la desaparició del seu pare, també perruquer, a l'accident aeri que va tenir lloc a l'aeroport de Tenerife de Los Rodeos l'any 1977 (un fet real, per una altra banda).

Gràcies a aquest llibre teníem l'oportunitat d'apropar-nos a un autor de culte modern com és Gerbrand Bakker, un escriptor (tot i que també és jardiner, traductor, guionista...) que acostuma a tractar temes com la soledat, la relació pare-fill o els gossos. Uns ingredients que podem trobar en diferents de les seves novel·les.

Dossier