A l'hora d'escollir una obra de Mahfuz sobre Egipte, de seguida se'ns van anar als ulls a Akhenaton. Una narració sobre el faraó "heretge" sempre pot donar molt de joc en una tertúlia literària per la seva intenció de renovar les creences i la forma de vida de tota una civilització, com l'egípcia, basada en les tradicions.
Però Mahfuz va escriure més obres sobre aquesta fascinant civilització. Fins i tot hi ha fonts que consideren la seva primera etapa literària al període on es va dedicar a escriure obres sobre l'Egipte faraònic. A més aquestes obres van ser fonamentals per establir la seva reputació com a escriptor gràcies a, per exemple, la "Trilogia egípcia" (que conformen les obres La maledicció de Ra, Radubis i La batalla de Tebes).
En aquests tres llibres (qualsevol dels quals hagués pogut ser escollit per a la sessió del nostre club de lectura) Mahfuz ens explica diferents moments de la civilització egípcia antiga, però donant protagonisme als personatges i no tant al context històric. Així, els actors principals d'aquestes obres seran noms tant importants com el mateix Keops, la cortesana Rhadopis (que ens permet conèixer les interioritats polítiques i religioses de la cort del faraó) o el menys conegut faraó Sekenenre ja en la part final de l'imperi. Obres complementàries però independents que serveixen, amb Akhenaton, per obtenir una visió força completa (tot i que no deixa de ser una versió personal de l'autor en molts casos i això s'ha de tenir en compte) de la història de la terra dels faraons.