Amb el llibre del mes d'abril tenim la sensació que ens trobem davant d'un honor però també d'un repte. La marxa de Radetzky és un dels llibres cabdals de la literatura europea del segle XX i exemplifica tots els temes que es relacionen habitualment amb l'obra de Joseph Roth: bàsicament, la desaparició de l'Imperi Austrohongarès i, perquè no dir-ho, de tota una forma d'entendre el món i, especialment, la societat (incloses les relacions personals). S'ha de dir que Roth porta a terme el seu objectiu, la decadència de l'imperi fins a la seva dissolució, d'una forma elegant i subtil, trets que caracteritzen a molts autors de l'època (Zweig, Nemirovski, Márai), aspecte que ens fa adonar-nos de la importància que tenia l'educació del sistema (al menys per a la classe burgesa ja que en el llibre, per exemple, també podem veure l'auge dels moviments obrers).
Però aquest llibre també és un repte. Per la prosa pausada de l'autor, pels temes que tracta (aquesta mort que sempre envolta als personatges) o per tractar-se d'un lloc i d'una època que ens poden semblar llunyanes a molts nivells.
Tot i això, des de la Biblioteca veiem la lectura de La marxa de Radetzky com una gran oportunitat per recuperar la figura i l'obra de Josep Roth. Al dossier teniu més informació.