dimecres, 30 d’octubre del 2024

Codi 110 : Literatura imaginària

 


Si Un lloc anomenat Antany destaca especialment és per l'ús d'un lloc imaginari per situar les seves històries. En aquest cas no estem parlant d'un món fantàstic com podria ser Narnia o Oz. No, en aquest cas aquest poble a mig camí entre la realitat i la màgia es situa clarament a Polònia i serveix com a vehicle per estudiar la història i les creences dels polonesos.

Però exemples d'aquest recurs tenim molts. Podríem retrocedir a un vell conegut com Thomas More i la seva Utopia, per exemple o repassar l'ús que autors sud-americans de realisme màgic van fer a les seves obres. Així tenim les comunitats imaginàries que autors com Juan Rulfo amb Comala, Gabriel García Márquez amb Macondo o Juan Carlos Onetti amb Santa María que permetien a aquests escriptors donar la seva visió particular i màgica de la seva cultura.

Finalment no podem deixar de banda al gran escriptor nord-americà William Faulker que ja el 1929 va crear el comtat de Yoknapatawpha que situa a prop del Mississipí i on l'autor representa històries amb tots els trets característics (violència inclosa) del sud dels Estats Units.

Així que, si us ha agradat aquesta forma de narrar, teniu on remenar!

dimecres, 23 d’octubre del 2024

Codi 110: Un lloc anomenat Antany d'Olga Tokarczuk


Amb la lectura d'Un lloc anomenat Antany ens tornem a retrobar amb una altra guanyadora del Premi Nobel de Literatura (no fa tant havíem llegit, per exemple, a Annie Ernaux), la polonesa Olga Tokarczuk. I ho fem amb un llibre que parteix d'una proposta habitual en alguns autors: la creació d'espai imaginaris (però molt propers a la realitat) que serveixen per crear metàfores del món real. William Faulkner, amb el seu comtat fictici de Yoknapatawpha, va fer servir aquest recurs d'una forma força extensa.

Tokarczuk planteja aquest espai geogràfic a mig camí entre la realitat i la màgia per reflexionar sobre la història del seu propi país. Per aquest motiu, al llarg de les diferents històries que conformen el llibre podem trobar des de personatges pintorescos, a l'ocupació militar del poble al llarg de la història per exèrcits russos o alemanys.

El dossier us servirà de punt de partida.



dimarts, 15 d’octubre del 2024

Codi 109: Parlem de l'Ulysses de James Joyce

Més enllà de la història de llibreria i la seva propietària, la Sylvia Beach, el llibre té un protagonista força peculiar en forma de llibre. Ens referim, està clar, a l'Ulysses de l'escriptor James Joyce. Un llibre cabdal de la literatura universal que, com hem pogut llegir, va patir força entrebancs per arribar a ser publicat. 

És un llibre molt avançat al seu temps. Tant que, segurament, va ser incomprensible per a la majoria dels lectors de l'època. I no estem parlant aquí de la seva narrativa avantguardista que l'ha convertit en un llibre quasi maleït i un repte impossible per a milers d'agosarats lectors. No, estem parlant que aquesta obra va traspassar moltes línies vermelles i es va convertir en un experiment narratiu que, com diuen el llibre, bàsicament era una obra d'art.

A priori no és un llibre que es pugui llegir en un club de lectura (no patiu) però us recomanem llegir com a mínim el primer capítol per entendre la genialitat de Joyce i per copsar la dificultat que implica l'obra pel lector. I, potser, entomar aquest repte us agradarà i tot!

Us deixem una fotografia de l'edició original de Shakespeare and Company, per si teniu curiositat.