divendres, 13 de setembre del 2024

Resum temporada 2023-2024


El passat mes de juny vam tancar el curs 2023-2024 dedicat a temes actuals. Amb un títol tant expressiu com "Quin món, aquest!" vam construir una programació per agrupar novel·les que tractaven temes de gran actualitat com la salut mental, el paper de la dona, la identitat de gènere o els abusos. Aquesta idea es complementava amb una altra: que la literatura evoluciona i que la forma (i el temes) que es tracten actualment també poden ser innovadors o com a mínim diferents. Així que la majoria de llibres s'havien escrit els darrers anys i això va generar un bon debat al voltant de les diferències generacionals.

Ja entrant en matèria segurament els llibres més valorats van ser Dona al punt zero de Nawal Sadawi, un relat terrible (i real) sobre la situació de les dones a Egipte, Eleanor Oliphant está perfectamente de Gail Honeyman que ens va oferir una visió amable (a vegades massa) de la soledat i la salut mental i la crítica de l'exposició en xarxes socials dels infants que ens va narrar Delphine de Vigan amb Els neis són els reis.

En un segon esglaó tenim els llibres que van ser prou valorats però sense arribar als anteriors com Milkman d'Anna Burns on l'autora, amb un experiment força reeixit, explica la història de la Irlanda dels temps de l'IRA (una història que tractava molt temes diferents i que ens va servir per iniciar el curs), Reunió de batxillers de Franz Werfel, un clàssic que ens mostrava que problemes com el bullying ja fa molts anys que existeixen o Canteu, esperits, canteu de la nord-americana Jesmyn Ward que, com a final de curs, tractava el tema de la desigualtat que, al cap i a la fi, era el tema que uneix tots els llibres del cicle.

Finalment, sempre tenim algunes propostes que no acaben de quallar. Aquest any han caigut en aquesta categoria obres com El solc de Valérie Manteau que per alguna raó no va acabar de comunicar bé la seva crítica a l'autoritarisme (a Turquia en aquest cas), el monòleg de Katharina Volckmer La cita, que amb esperit transgressor tractava tantes situacions diferents que perdia part de la seva potència o, sobretot, En aquest món, per un moment som grandiosos un llibre degut a la seva narrativa dispersa i amb certs abús de "tocs artístics" va fer naufragar la història autobiogràfica de l'autor, Ocean Vuong, sobre la seva homosexualitat i el origen immigrant. Una llàstima!

Som conscients, però, que així són els clubs de lectura. Totes les nostres propostes tenen un sentit dins de la programació però després els autors les han de poder defensar amb la seva narrativa. I també han de quadrar amb els gustos dels participants. Però això permet unes tertúlies ben variades i sempre animades. I per això, com sempre, donem les gràcies al nostre grup que entomen les nostres "bogeries" amb l'interès per veure com els farem patir o gaudir cada mes.

Bé, al menys fins aquest any com podreu comprovar amb el cicle que tenim preparat pel curs 2024-2025!