dissabte, 15 de juny del 2024

Codi 108: Teoria de la desigualtat

 Canteu, esperits, canteu de Jesmyn Ward és un llibre de denúncia de la desigualtat (econòmica, de nivell de poder, de drets...) i, d'alguna forma, resumeix el tema de fons de tots els llibres que hem llegit aquest curs Perquè darrera de tots els conflictes actuals i passats el que hi ha és un exercici d'abús per part del sistema sobre les persones. I si tenim en compte que els nivells de desigualtat mundial cada vegada són més acusats, ja podem imaginar que combatre aquest fet es converteix en cabdal pel futur de la humanitat (d'aquí que hagin sorgit iniciatives com els Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Però per combatre primer s'ha de comprendre i ho podem fer de la mà d'un economista francès que s'ha especialitzat en aquest tema i analitza exhaustivament el fenomen de la desigualtat. Ens referim a Thomas Piketty que amb obres com L'economia de les desigualtats o Una breu història de la desigualtat teoritza des de diferents punts de vista (ja heu vist com els dos títols són d'alguna forma complementaris). El primer permet, a més, una primera lectura al voltat del tema i ofereix ja una solució amb el concepte de redistribució al centre.


Finalment, us volem recomanar un darrer llibre que es relaciona directament amb l'obra de Ward: White Trash de Nancy Isenberg explora l'Amèrica profunda i la diferència de classes analitzant aquest grup social format per gent amb pocs recursos que viu en llocs amb poc desenvolupament econòmic però que, actualment, signifiquen un potent grup social a l'hora de votar pels candidats més retrògrads i conservadors que, d'alguna forma, representen els seus valors.

Tots aquests llibres els podeu trobar al fons de la biblioteca.