dijous, 19 de setembre del 2024

Codi 109: La llibretera de París de Kerri Maher


Posem en marxa el curs 2024-2025 amb la primera de les lectures escollides per les nostres participants. I ho fem amb una obra on la literatura és protagonista. La llibretera de París de Kerri Maher ens explica la història d'un establiment de París que, a part de ser lloc de trobada habitual dels nord-americans que vivien a la ciutat, va ser protagonista en la publicació d'una obra cabdal de la literatura universal: L'Ulisses de James Joyce. Un llibre que va ser, a la vegada, tota una innovació i també un escàndol i que va estar censurat i qüestionat durant molt de temps.

També és un llibre que, degut a la seva aposta narrativa, ha esdevingut un d'aquells reptes majúsculs que ha aconseguit derrotar a molts lectors. Ho heu intentat algun cop?

Aquest llibre, per la seva banda, és molt més amable. Si voleu saber una mica més, teniu el corresponent dossier a la vostra disposició.

dimecres, 18 de setembre del 2024

Curs 2024-2025 : Tu tries!



Després de dotze anys proposant temes en les programacions del Club de Lectura Pla 9, des de la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura hem decidit per aquest curs (només) fer un canvi de dinàmica. Fins ara era la biblioteca qui escollia els llibres i construïa un menú a partir del tema escollit, però sempre al voltant d'una idea clau: el club havia de servir per reivindicar, descobrir i recuperar títols i noms que no són habituals a la resta de clubs de lectura. Això, per descomptar, comporta un risc perquè la majoria de llibres són apostes de la biblioteca amb, normalment, un resultat incert (que també és la gràcia d'aquesta dinàmica). D'alguna forma el conductor del club assumeix la pressió de saber que de l'èxit de la proposta pot dependre el futur del club. No és una feina fàcil i no sempre s'encerta!

Per això per aquest any vam pensar elevar l'aposta i fer un canvi de rols: vam pensar en convertir a les nostres tertulianes en programadores. Els hi vam demanar que escollissin un llibre que pogués adient per un club de lectura. Aquest fet ja és un primer filtre: què és un llibre "de club de lectura"? Tal i com ho veiem des de la biblioteca l'obra ha de tenir un tema que enganxi i generi debat i ha d'aportar un coneixement literari (ja sigui pel gènere, el nom de l'autor/a, la forma d'estar escrit). En poques paraules, ha d'aportar "alguna cosa" al lector. I d'un extensió limitada és clar, que hem de pensar que s'ha de llegir en un mes. Això sí, no vam indicar cap temàtica per deixar una mica de llibertat als participants.

Un cop vam tenir totes les propostes, vam fer un petit sorteig i, al final, vam tenir la programació d'aquest any. Ja la podeu consultar! Així que aquest any, i sense que serveixi de precedent, tenim una oferta força eclèctica amb llibres prou coneguts (El perfum, Wilt, La meva família i altres animals) i d'altres més actuals (La llibretera de París, La niña del faro o El fill del perruquer). Fins i tot tenim a Pere Calders amb un recull de contes (una experiència nova)!).

És un menú fet amb tota la intenció i "carinyo" perquè agradi al grup. Ho aconseguiran?



divendres, 13 de setembre del 2024

Resum temporada 2023-2024


El passat mes de juny vam tancar el curs 2023-2024 dedicat a temes actuals. Amb un títol tant expressiu com "Quin món, aquest!" vam construir una programació per agrupar novel·les que tractaven temes de gran actualitat com la salut mental, el paper de la dona, la identitat de gènere o els abusos. Aquesta idea es complementava amb una altra: que la literatura evoluciona i que la forma (i el temes) que es tracten actualment també poden ser innovadors o com a mínim diferents. Així que la majoria de llibres s'havien escrit els darrers anys i això va generar un bon debat al voltant de les diferències generacionals.

Ja entrant en matèria segurament els llibres més valorats van ser Dona al punt zero de Nawal Sadawi, un relat terrible (i real) sobre la situació de les dones a Egipte, Eleanor Oliphant está perfectamente de Gail Honeyman que ens va oferir una visió amable (a vegades massa) de la soledat i la salut mental i la crítica de l'exposició en xarxes socials dels infants que ens va narrar Delphine de Vigan amb Els neis són els reis.

En un segon esglaó tenim els llibres que van ser prou valorats però sense arribar als anteriors com Milkman d'Anna Burns on l'autora, amb un experiment força reeixit, explica la història de la Irlanda dels temps de l'IRA (una història que tractava molt temes diferents i que ens va servir per iniciar el curs), Reunió de batxillers de Franz Werfel, un clàssic que ens mostrava que problemes com el bullying ja fa molts anys que existeixen o Canteu, esperits, canteu de la nord-americana Jesmyn Ward que, com a final de curs, tractava el tema de la desigualtat que, al cap i a la fi, era el tema que uneix tots els llibres del cicle.

Finalment, sempre tenim algunes propostes que no acaben de quallar. Aquest any han caigut en aquesta categoria obres com El solc de Valérie Manteau que per alguna raó no va acabar de comunicar bé la seva crítica a l'autoritarisme (a Turquia en aquest cas), el monòleg de Katharina Volckmer La cita, que amb esperit transgressor tractava tantes situacions diferents que perdia part de la seva potència o, sobretot, En aquest món, per un moment som grandiosos un llibre degut a la seva narrativa dispersa i amb certs abús de "tocs artístics" va fer naufragar la història autobiogràfica de l'autor, Ocean Vuong, sobre la seva homosexualitat i el origen immigrant. Una llàstima!

Som conscients, però, que així són els clubs de lectura. Totes les nostres propostes tenen un sentit dins de la programació però després els autors les han de poder defensar amb la seva narrativa. I també han de quadrar amb els gustos dels participants. Però això permet unes tertúlies ben variades i sempre animades. I per això, com sempre, donem les gràcies al nostre grup que entomen les nostres "bogeries" amb l'interès per veure com els farem patir o gaudir cada mes.

Bé, al menys fins aquest any com podreu comprovar amb el cicle que tenim preparat pel curs 2024-2025!