dimecres, 3 de gener del 2024

Codi 102: Abans de "El solc"


A les nostres prestatgeries només ens ha arribat un llibre de Valérie Manteau: aquest El solc que tenim programat. Curiosament, el primer llibre que va publicar i que es manté inèdit en castellà o català comparteix moltes de les característiques amb la seva segona obra. Amb el títol de Calme et tranquille ens tornem a retrobar amb un llibre a mig camí entre la ficció i l'assaig, succeeix a Turquia i, finalment, també conté referències a l'atemptat que va patir la revista satírica Charlie Hebdo (on la mateixa autora havia treballat).

En aquesta primera obra, però, Manteau s'allunya de la part política per oferir una visió més intimista de la vida a la capital turca. Tot i així, la violència també acabarà apareixent a la vida de la jove protagonista que busca refugi a Istanbul per portar a terme un exercici de reflexió personal al voltant de la vida, la mort i l'amor.

Tot aquests trets comuns fan que els dos llibres funcionin d'alguna forma com una particular nissaga. Tot i que no sabem si en futur apareixerà algun altre llibre relacionat amb aquest "univers", com l'autora viu entre Marsella i Istanbul no seria estrany que succeís.