Al llegir una història (basada en fets reals) com Els nois de la Nickel de Colson Whitehead, el lector pot sentir fàcilment emocions com la ràbia o la pena més absoluta. Conèixer el que van patir els nois que anaven a llocs com aquell ens provoca, fins i tot, ganes de fer servir la violència, ja que el cos ens demana acabar amb injustícies com aquesta de la forma més ràpida i fulminant possible. La violència genera violència, però a vegades sembla (aquí trobem la temptació) el camí més ràpid per lluitar contra allò que va en contra dels nostres valors comuns.
Però aquest llibre ens ofereix una aproximació una mica diferent: el protagonista, l'Elwood, és un seguidor de les tesis de Martin Luther King qui advocava per "estimar l'enemic". Una forma d'enfrontar-se amb el conflicte molt diferent del que els nostres instints més primaris ens demanen i que altres activistes com Malcom X defensaven. Una filosofia que era fruit de la seva educació cristiana i també que tenia influències de gent com Gandhi i que, com a mínim, generava desconcert entre les files dels opressors. Canviar a la gent per mitjà de l'amor és una lluita llarga i difícil, i potser idealista, però està clar que serveix per aturar la violència.
Al llarg del llibre veiem aquesta presència de King en diferents episodis, ja sigui a través d'un disc que li regalen al protagonista, articles que llegeix o cartes que rep amb informació sobre les seves activitats. I és aquesta presència continua de King qui dóna sentit al final del llibre. Serveixen, aquestes cites, també com a una introducció a la forma de pensar però sempre podem comptar amb el fons de la biblioteca per trobar més informació. En aquest cas us recomanem un llibre que tenim al nostre Fons de Pau i Solidaritat: El crit de la consciència que recull diferents conferències radiofòniques de King que van ser retransmeses l'any 1967.
- El crit de la consciència de Martin Luther King