dimecres, 3 de febrer del 2021

Codi 76: Sota el feixisme...

Un dels aspectes curiosos de Aquest cor que et pertany és el seu origen com a guió per a una pel·lícula. Un film que havia estat encarregat per sectors afins al govern nazi de Hitler amb la idea, atenció, de que els protagoinstes seguissin les doctrines nazis però no de forma explícita (en un bon exemple de com poden funcionar els règims autoritaris). Fallada no va col·laborar amb aquesta idea però el llibre sí que ens permet copsar l'estat d'ànim d'un país que venia de la misèria més absoluta i veia, en el nazisme, un vehicle per tornar a recuperar l'orgull perdut.

Aquest aspecte ens ha fet pensar en la figura dels escriptors en aquella època sota el règim nazi. La seva posició, a no ser que fossin seguidors del Reich, deuria ser força complicada i tenim casos de tot tpus: des d'autors que van marxar a l'exili, altres que van patir ostracisme al mateix país, fins d'altres que van ser empresonats i alguns assassinats a camps de concentració (podem recorder el cas per exemple d'Irene Némirovsky). Per aquest motiu volem compartir amb vosaltres un enllaç de la wikipedia on es fa una relació de noms d'escriptors i la "relació" que van tenir amb el nazisme. Aquí el teniu:

https://es.wikipedia.org/wiki/Escritores_bajo_el_nazismo

En el fons, la persecució que els règims dictatorials fan de la gent que escriu no és si no una mostra del poder de la paraula escrita i la por que els genera.