Amb el confinament que estem patint degut a la crisi sanitària del Covid-19, potser és un bon moment per reflexionar sobre algunes de les característiques d'aquest club de lectura i, sobretot, en relació al cicle d'aquest any dedicat a llibres controvertits (“políticament incorrectes” com es diu ara).
Aquesta era una idea sobre la que, des del principi, havíem donat moltes voltes. Especialment perquè ens agrada la idea de la literatura com a mitjà de crítica i d’anàlisi de la humanitat i la seva societat i que d’una forma o altra ha de servir per qüestionar una realitat tan imperfecta com la humana (i aquests dies s'estan veient clarament tant els nostres trets positius com els negatius).
Però és cert que el mateix club, al llarg de totes les seves edicions, sempre ha tingut aquesta vocació de presentar obres incòmodes i, si fem una repassada a l’històric de lectures, podem trobar noms tan coneguts i polèmics com Chuck Palahniuk, Cormac McCarthy, Michel Houellebecq, Timur Vermes, Elfriede Jelinek, David Vann o Han Kang que ens han ofert sempre títols (cada persona segons el seu estil i temes predilectes, està clar) amb un contingut inquietant i provocador.
Pràcticament amb aquesta relació podríem haver “vestit” la programació d’aquest any, però com no ens agrada repetir-nos i la història de la literatura és àmplia, ens hem esforçat per trobar escriptors/es que no haguessin aparegut encara en les nostres programacions i que poguessin aportar aquest component de repte literari que tant ens agrada. Intentant, això sí, que les persones del nostre club de lectura valorin positivament els valors de cada llibre, més enllà que els agradi o no. I, per sort, les nostres participants no tenen problemes en encarar cada mes les propostes que els fa “el club més agosarat de la Biblioteca Can Mulà”!