divendres, 15 de novembre del 2019

Codi 65: Els poemes-collage d'Herta Müller

Les persones que es dediquen a escriure sovint són peculiars. Ja sigui pels temes que tracten (que poden ser verdaderes obsessions), per la seva forma d’escriure o per tenir algun que altre «hobby» peculiar. Herta Müller podria caure en alguna d’aquestes categories (molts dels seus llibres tracten bàsicament de la vida en temps de la dictadura de Ceaucescu, per exemple), però en aquesta entrada ens interessa bàsicament un experiment literari que Herta Müller efectua sovint: la creació de poesia-collage. Aquesta pràctica que implica «escriure» poesia a través de tàctiques de collage (paraules que troba en revistes i diaris per exemple) és un exercici creatiu força important per a Müller ja que li permet experimentar amb la paraula d’una forma més física i crear petites obres d’art.

A Espanya l’editorial E.D.A. libros ha publicat un volum amb aquests poemes, titulat Los pálidos señores con la taza de moca. L’èxit de la proposta ha provocat, a més, que fins i tot s’hagin fet exposicions artístiques amb aquestes composicions. Així que amb aquest fet, íntim, podem conèixer una mica més la personalitat de l'escriptora Herta Müller.


dijous, 14 de novembre del 2019

Codi 65 : La bèstia del cor de Herta Müller

La controvèrsia i la polèmica també poden tenir un vessant profundament polític. Per aquest motiu vam escollir a l'autora alemanya d'origen romanès Herta Müller (a més de ser una escriptora amb un Premi Nobel en el seu historial, poca broma) per formar part de la programació d'aquest any. 

El llibre escollit, La bèstia del cor, ens transporta als anys foscos de misèria i repressió de la dictadura de Ceaucescu a Romania. Si la vida ja era dura en general, més ho era per a les minories com la d'origen alemany de la que forma part Müller. 

Si voleu una mica més d'informació, recordeu que podeu consultar el dossier.