dilluns, 14 d’octubre del 2019

Codi 64 : Hereus de Lolita

La pederàstia és un d'aquells delictes que sempre han marcat unes línies vermelles molt clares a nivell legal i moral. Tot i això, un llibre com Lolita és l'exemple clar que la literatura és un camp propici per tractar tot tipus de temes. I també aquest. És cert que no hi ha molts més exemples de llibres al voltant de la pederàstia però podem trobar algun altre exemple (tot i que amb aproximacions prou diferents).

Per començar podríem destacar un referent directe amb el Lolito de Ben Brooks, una mena de comèdia juvenil amb una relació prohibida entre un noi de quinze anys amb una dona de més de quaranta (tots dos en moments crítics de la seva vida), però que no presenta el punt dramàtic ni obsessiu del llibre de Nabokov (per molt que faci servir un títol tan obvi i es vulgui presentar com un llibre polèmic). 


Molt diferent i  molt més arriscat és El fin de Alice de l'escriptora nord-americana A.M. Homes que narra la relació epistolar entre un pederasta condemnat i una noia que vol seguir els seus passos seduint a un menor. Homes és una escriptora de referència de la literatura americana contemporània gràcies a una obra compromesa i arriscada que no defuig cap tema al voltant del declivi de la societat dels Estats Units i esperem visitar-la en algun moment futur d'aquest club de lectura (ja és el segon cop que la citem en aquest bloc!). 



dimecres, 2 d’octubre del 2019

Codi 64 : En imatges

Per fer aquesta entrada quasi ens hem de posar dempeus perquè ens toca parlar de l'obra d'un dels GRANS directors de cinema de la història: Stanley Kubrick. Tot i que aquesta pel·lícula va ser una de les primeres de la seva extraordinària carrera (la va rodar el 1962), segueix sent de les més conegudes gràcies també a la interpretació de James Mason i a l'atreviment d'adaptar un llibre com Lolita.

 
Per recordar-la us deixem una de les primeres escenes de la pel·lícula.


dimarts, 1 d’octubre del 2019

Codi 64 : Lolita de Vladimir Nabokov

Arriba octubre i ens hem de posar a fer feina! Comencem aquest any dedicat a llibres políticament incorrectes amb, segurament, un dels llibres que encara crea més controvèrsia entre les persones lectores (i això que es va escriure l'any 1955). Estem parlant, ni més ni menys, de Lolita de Vladimir Nabokov i és que les relacions entre menors i adults sempre s'han situat en zones morals com a mínim força grises. Lolita ens permetrà reflexionar sobre aquestes "fronteres morals" i "línies vermelles". Ens atrevim? És clar que sí!

Resultado de imagen de lolita vladimir nabokov 

I acompanyem el llibre, és clar, amb el dossier corresponent!